luni, 24 august 2009

Minunatele sucuri din fructe si legume


Sucurile de fructe si legume,mai ales cind sint extrase in momentul folosirii,se dovedesc a fi o alimentatie energetica si o metoda de prevenire a imbolnavirilor.Compozitia acestor sucuri le explica posibilitatile energetice:un litru de suc de struguri sau de ananas,cu cele 800-900 calorii ale lor,sint echivalentul a 1,3 l lapte,650 g carne,10 oua,1,5 kg cartofi.Un litru de suc de marar aduce aproape 500 calorii,1 l de cirese,450,1l suc de pere-420,1l suc de portocale-400.

Mai jos sint descrise proprietatile si indicatiile principale ale sucurilor de fructe si de legume mai frecvent folosite.

Sucuri de fructe

Suc de caise

In cazuri de astenii fizice si psihice,de anemie si convalescente.

Suc de ananas

Ananasul contine pe linga vitamine,oligoelemente,saruri minerale si un germent digestiv foarte puternic.Sucul lui este indicat in cazurile de insuficiente digestive,de crestere,in convalescente.Are si proprietati dezintoxicante.

Suc de coacaze negre

Antireumatismal,antiatritic,antigutos,stimulent hepatic.

Suc de cirese

Este remineralizant,depurativ,antireumatismal si indicat

arterioscleroticilor,pletoricilor,artriticilor.Este si un factor de prevenire a imbatrinirii prin actiunea regeneratoare si eliminatoare a deseurilor si toxinelor.

Suc de lamaie

Indicatiile sucului de lamaie sunt multiple,de pilda in caz de ulcer gastric,iar proprietatile lui depurative sanguine il recomanda consumului zilnic,pur sau amestecat cu alte sucuri.

Suc de fragi

Este un suc remineralizant,antireumatismal si antigutos prin actiunea eliminatorie a acidului uric.Este si trimulent hepatic,reechilibreaza sistemul nervos.

Suc de zmeura

Este o bautura placuta,indicata in reumatisme,guta,dermatoze si stari febrile.Amestecul de suc de zmeura si suc de coacaze,diluat cu apa,este recomandat in febrele eruptive,in inflamatiile urinare.

Suc de mandarine

Este revitalizat si datorita bromului pe care il contine se bucura de proprietati sedative.

Suc de dude

Diluat cu apa este un racoritor si laxativ.Se poate folosi si in gargara contra anghinelor,aftelor si stomatitelor.

Suc de afine

Este indicat in mod special in tratamentul infectiilor intestinale:enterite,colite,dizenterii amibiene,colibaciloza.Stimuleaza vederea nocturna.

Suc de portocala

Este racoritor si tonic,fluidifiant sangvin si protector vascular.Pentru un efect mai puternic se va folosi si coaja.

Suc de grepfrut

Aperitiv,digestiv,depurativ,grepfrutul este si un stimulent hepatic si drenor al vezicii biliare.Este fluidifiant sagvin si protector vascular,ca si sucul de portocale.

Suc de piersici

Diuretic si laxativ usor,sucul de piersica este folosit si in dispepsii.

Suc de pere

Depurativ,diuretic,eliminator al acidului uric,remineralizant,indicat in anemii,surmenaj,tuberculoza.

Suc de mere

Tonic muscular si al sistemului nervos,diuretic si antireumatismal,antigutos,antiseptic intestinal,depurativ,este indicat intr-o multime de afectiuni.Poate fi amestecat si cu alte sucuri,pentru a le da gust.

Suc de prune

Energetic,stimulent nervos,diuretic,laxativ,dezintoxicant.Se recomanda reumaticilor si astenicilor.

Suc de struguri

A fost denumit si "lapte vegeta".Constituie un stimulent,un remineralizant,un puternic factor de dezintoxicare,indicat in cazul reumatismului,al gutei,al litiazelor,al excesului de uree sangvina,al tulburarilor de hipertensiune,al enteritei si al congestiei hepatice.

Sucuri de legume

Suc de sfecla

Energetic,este indicat anemicilor,celor ce sufera de demineralizare,tuberculoza,guta.Se va folosi de preferinta amestecat cu alte sucuri.

Suc de morcovi

Contine fier,calciu,fosfor,magneziu,provitamina A,pectine.Este recomandat in anemii,ulcere gastrice si duodenale,colite,enterite,afectiuni hepatobiliare,intoxicatii,dermatoze.Are un gust fad,de aceea se recomada sa fie folosit in amestec cu suc de telina,rosii,sau mere.

Suc de telina

Se prefera sucul din frunze de telina,dar si sucul din radacina are efecte asemanatoare.Drenor hepatic,renal,tonic al sistemului nervos si al suprarenalelor,depurativ,antireumatismal,antigutos.Se foloseste ca atare sau amestecat cu suc de morcovi,lamaie.

Suc de castravete

Dizolvant al acidului uric,depurativ,dezintoxicant.In cosmetica are proprietati antirid,in uz extern.

Suc de spanac

Regenerator sangvin prin clorofila sa si prin fierul pe care il contine,remineralizant,se intrebuinteaza cu folos in cazurile de anemie,de convalescente,oboseala fizica si intelectuala,la copii si persoane in virsta.

Suc de marar

Diuretic,antireumatismal,vermifug,galactogog.Se adauga la alte sucuri.

Suc de ceapa

In cantitati mici va fi adaugat la alte sucuri.Util in diabet,oboseala,edeme.

Suc de papadie

Se va folosi in curele depurative indicate pletoricilor,celor cu insuficienta biliara,exces de colesterol.Se adauga la alte sucuri.

Suc de praz

Diuretic,eliminator al acidului uric,indicat in reumatisme,guta,litiaza urinare,arteriosceltroza.

Suc de cartofi

Este neplacut la gust,dar indicat in ulcere gastrice si duodenale sau diabet.Se adauga la sucul de morcovi sau de lamaie.

Suc de ridichi

Ridichea este un stimulent hepatic si al vezicii biliare,un antiscorbutic puternic,un diuretic.Efectele sale pot fi folosite in cazuri de reumatism,inapetenta,litiaze biliare sau urinare.

Suc de rosii

Este recomandat demineralizatilor,reumaticilor,si celor care vor sa intarzie imbatrinirea.


Un comentariu:

  1. Te felicit ptr toata munca ta, te-ai schimbat complet si ai ajuns intr-o zona unde putini au acces. Imi doresc ca in RO sa se "nasca" cat mai multi asemenea tie ptr ca viitorul tarii sa incapa pe maini bune. Primul pas este facut.
    Cele bune,
    Mihai Teodorescu

    RăspundețiȘtergere