ANASONUL
| Anasonul calmeaza si limpezeste trupul si mintea. Semintele de anason contin o forma de estrogen vegetal, iar ceaiul aromat facut din ele face ca meditatia sa fie mai profunda. [Aer ++] |
ALFALFA
| Este asociata cu tot ce ne daruieste pamintul, deoarece radacinile ei patrund atit de adinc in sol. Adaugarea in hrana a lujerelor de lucerna proaspat incoltita, se spune ca ajuta la fixarea energiilor eterice si la cresterea gradului de asimilare fizica a alimentelor. Ceaiul de lucerna ofera o buna infuzie pentru reducerea stressului, care actioneaza prin calmarea terminatiilor nervoase, pina la reducerea durerii in artrite si nevralgii. [Pamint ++] |
ANGHINARE
| Anghinarea este o planta ca un ciulin salbatic, si de la ea se foloseste mai ales floarea. Anghinarea incurajeaza progresul personal si te protejeaza de energiile elementale negative. In trecut se credea ca radacinile de anghinare au un efect de stimulare sexuala, astfel ca femeile tinere erau prevenite sa nu le manince, ca sa nu cada prada tentatiei. [Air +] |
AVOCADO
| Se spune ca avocado promoveaza frumusetea fizica, si uleiul de avocado este folosit in cosmetica si in ziua de astazi. Aztecii mincau fructele pline de seva ca sa devina amanti pasionati si plini de energie. [Apa ++] |
BAMBUSUL
| Lastarii de bambus sunt consacrati, in Polinezia, zeitei lunii, Hina, si ele aduc o influenta feminina in consistenta si gusturile mincarurilor. [Apa ++] |
BANANA
| Bananele au semnificatii contradictorii. Deoarece bananierii se inmultesc prin lastari rasariti din sol si nu prin fertilizare, florile lor (ciorchinii de banane) sunt sterile, si fiecare arbore moare imediat ce produce fructe. De aceea, bananele simbolizeaza vanitatea posesiunilor materiale, iar Buddha este adesea reprezentat in meditatie sub un bananier. Pe de alta parte, forma falica a bananei reprezinta energia eroilor masculini, si barbatii din insulele Pacificului le maninca pentru a-si creste energia sexuala. Cindva, in |
BUSUIOCUL
| Busuiocul era sacru la greci, iar femeile nu aveau voie sa-l culeaga. Aceasta planta vindeca minia si resentimentele incurajind sentimentele de iubire, si se crede totodata ca stimuleaza chakrele Inimii si Sacrala, astfel armonizind emotiile stresante in timp ce se elibereaza din energia sexuala. Busuiocul adauga mincarurilor un gust natural, mentolat, si cel mai bine e sa fie folosit in starea sa bruta. El intareste si sistemul imunitar, si se stie ca distruge microbii. [Foc +] |
CAISA
| Caisii au fost cultivati pe coastele montane din |
DAFINUL,
| Frunzele de dafin sunt consacrate zeului cretor al hindusilor, Vishnu. Grecii le numeau lauri si se credea ca ele amplifica puterile psihice. Preotesele lui Apollo mestecau frunzele si inhalau fumul rezultat din arderea lor ca sa-si induca o anumita stare psihica. Cinci |
MARUL
| Cunoscut ca Fructul Zeilor, marul este o sursa foarte puternica de energie spirituala care incurajeaza echilibrul si armonia. Sarbatoarea Merelor, din Wicca, este celebrat de Samhain (Halloween), iar in Grecia si Roma antica se mincau mere la Festivalul Dianei (13 August). Daca este taiat transversal, marul dezvaluie modelul pentagramei, care este considerat a fi poarta catre puterile oculte, ca si simbolul chintesentei. Egiptenii ofereau mere celor mai inalti si mai puternici preoti, pe care ii considerau paznici ai cunoasterii secrete. In Evul Mediu, merele taiate felii erau folosite pentru prezicerea viitorului, iar consumul lor regulat se spunea ca permite unei persoane sa traiasca peste 200 de ani. Studiile clinice moderne au dovedit reducerea riscului de cancer la cei care consuma mere. [Aer +++] |
MIGDALELE,
| Migdalele sunt consacrate zeilor Thoth, Hermes si Mercur, si se spune ca aduc intelepciune si prosperitate prin stimularea intuitiei si viziunii launtrice cu ajutorul chakrei celui de-al treilea ochi. Baghetele magice sunt faurite adesea din lemn de migdal. [Pamint ++] |
ORZUL
| Orzul este cea mai veche dintre Cele 7 Cereale Sacre ale omenirii, si era cultivat in Iordania inca din jurul anului 10.000 i.Chr. Cereala a fost consacrata diferitilor zei din |
SPARANGHEL
| Sparanghelul a fost una din putinele legume aduse in |
STIRUL
| Stirul este o iarba folosita din vechime de azteci, cu un puternic gust de nuca. Micile seminte dau un gust piperat care poate imbogati alte mincaruri. Aztecii vedeau acest condiment ca pe o puternica sursa de energie terestra. [Pamint +++] |
FASOLEA
| In Egiptul si Grecia Antica se credea ca boabele de fasole contin sufletele mortilor, si era interzis sa fie mincate sau sa fie ranita cumva planta. Conform legendei, Pitagora si-a gasit moartea cind a refuzat sa fuga de asasinii sai printr-un cimp de fasole. Deoarece contine intelepciunea stramosilor, fasolea sustine luarea de decizii corecte si boabele sunt folosite in prezicerea evenimentelor viitoare. In epoca moderna, totusi, fasolea a devenit obisnuita in dieta umana. Soia, inrudita indeaproape cu fasolea, e considerata cea mai perfecta leguminoasa si boabele de soia sunt sacre in Japonia. Laptele de soia se face prin stoarcerea boabelor de soia in apa; "miso" este o pasta fermentata de soia folosita pentru sosuri si garnituri; "tofu" este un coagulat bogat in proteine, extras tot din soia. Lintea are boabe aplatizate si provine din |
SFECLA
| Sfecla incorporeaza pasiunile superioare in materia fizica si reprezinta dragostea de frumos.
|
MURELE
| Murele, ca si coacazele si zmeura, dau prosperitate si protejeaza de rau. Ghimpii protectori ai tufelor lor cu radacini adinci reprezinta semnatura alchimica a plantei. Placinte de mure se pregatesc la sarbatoarea Wicca numita Lughnasadh (2 August) ca sa protejeze culturile si sa incurajeze o recolta bogata, iar ceaiul de mure se spune ca protejeaza de boli stomacul. Zmeura alina tulburarile apoase precum diareea si menstruatia dureroasa. [Pamint +++] |
AFINELE (Vaccinium myrtillus)
| Afinele incorporeaza principiile ezoterice de acceptare calma, pace si mediu protejat. De secole, vrajitoarele mincau tarte cu afine ca se protejeze de atacuri psihice. [Pamint ++] |
BROCCOLI (Broccoli oleracea)
| Broccoli este o ruda a verzei, cultivata pentru inflorescenta ei comestibila. Era consacrata zeului Jupiter, si romanii credeau ca ea sporeste puterea fizica si calitatile de conducator. Se stie ca o substanta din aceasta leguma este capabila sa intirzie cresterile canceroase din corp. [Apa ++] |
VARZA DE BRUXELLES (Brassica oleracea)
| Varza de Bruxelles este o varietate de varza cultivata din anii 1600 pentru inflorescentele sale
|
HRISCA (Fagopyrum sagittatum)
| Hrisca nu trebuie confundata cu griul (engl.WHEAT), ci este o cereala asemanatoare orezului. Acest aliment cu gust dulce-aromat simbolizeaza averea si protectia asupra proprietatii. Vrajitoarele trasau cercuri cu faina de hrisca pentru a crea un spatiu protejat in care sa-si practice ritualurile. De aceea, hrisca a fost asociata mereu cu drepturile de proprietate de diverse tipuri. Casa ruseasca este facuta din hrisca prajita; crupele sunt obtinute din miezul brut al boabelor de hrisca. Ceaiul de hrisca se stie ca reduce umflaturile si edemele. |
VARZA (Brassica oleracea)
| Varza este una din cele mai vechi legume cunoscute de om, iar alchimistii o considerau Materia Prima a alimentelor. Astazi exista peste 400 de varietati de varza, cultivate in toata lumea. Varza alba sau rosie, sferica, este populara in Occident, in timp varietatile cu |
CAPERELE (Capparis spinosa)
| Caperele sunt micile inflorescente ale unui arbust mediteranean, puse la murat. Au fost folosite pe
|
CHIMENUL sau CHIMIONUL (Carum carvi)
| Semintele de chimion sunt folosite pentru protectie si pentru a contracara influentele negative. Se spune ca ele atrag energiile iubitoare, protectoare, si descurajeaza furtul. In Europa, pungulite cu seminte de chimion erau puse in patucurile copiilor pentru a-i proteja de rau. [Aer ++] |
NUCSOARA (Elletaria cardamomum, Amomum cardamon)
| Nucsoara este un condiment aromat facut din semintele unor plante asiatice. Mirodenia linisteste un stomac dranjat, si adesea se adauga ca aromatizant la cafea sau cacao. Datorita aromei sale superbe, nucsoara era arsa ca oferta pentru zei si era un ingredient in multe parfumuri. Puterea de atractie a nucsoarei se spunea ca intareste legaturile in casatorie si in toate felurile de uniuni, iar semintele se foloseau pentru potiuni de iubire. Se foloseau si ca remediu pentru tuse si gust rau in gura, si pentru eliminarea viermilor intestinali. [Foc ++] |
MORCOVUL (Daucus carota sativa)
| Morcovii poarta o energie masculina care se spune ca sporeste fertilitatea si dizolva iluziile.
|
ACAJU (Anacardium occidentale)
| Fructele de acaju sunt folosite in farmece si incantatii magice pentru a spori venitul si banii. Ele sunt adaugate adesea in mincaruri pentru a le spori nivelul energetic. [Pamint ++] |
IARBA-MITEI (Nepeta cataria)
| Iarba-mitei este consacrata lui Bast, zeita-pisica egipteana, si se spune ca ea sporeste bucuria, acceptarea si forta de viata.
|
CONOPIDA (Brassica oleraceaea botrytis)
| Conopida este o varietate de varza cultivata pentru forma ei distinctiva, ca un buchet. Leguma a devenit populara in Grecia antica, unde era consumata pentru eliberarea energiilor feminine si initierea ciclurilor lunare. Frunzele exterioare ale conopidei sunt folosite in salate sau sunt inabusite si apoi sunt consumate fierbinti. [Apa ++] |
MUSETELUL (Matricaria chamomilla)
| Musetelul era folosit de egipteni, greci si vikingi ca un leac pentru tot corpul. Planta are un efect purificator si calmant, si este arsa ca si tamiia, pentru o meditatie mai profunda. Ceaiul de musetel este un bun tonic pentru nervi, si se spune ca jucatorii de carti care isi spala miinile cu ceai de musetel au sanse mai mari de cistig. Ceaiul amelioreaza si crampele menstruale, iar terapeutii il prescriu uneori femeilor pentru combaterea infertilitatii. Este un remediu si pentru astm, pietre la fiere, diaree, dureri de dinti si infectii ale urechii medii. [Apa ++] |
CIRESELE (Cerasus avium)
| Ciresele au fost de multa vreme asociate cu energia feminina si cu divinatia, si sunt folosite in lume la descintece pentru a se atrage petitori si a se prevedea viitorul. Cireasa este o ruda a prunei si a fost cunoscuta omenirii inca din epoca neolitica. Fructul este diuretic, usor de diferat, si este recomandat ca un zahar acceptabil pentru diabetici, si ca o cura pentru guta. [Aer ++] |
ARDEII IUTI (Capsicum annuum)
| Ardeii iuti sunt fructele unor plante tropicale si poarta o energie creativa. Din verzi, ei devin galbeni si apoi rosii pe masura ce se coc, si atit varietatile iuti cit si cele dulci sustin vitalitatea si cresterea. Pentru maxime beneficii esoterice, ardeii iuti ar trebui consumati cruzi, murati sau usor copti, dar niciodata fierti. [Foc +++] |
ARPAGICUL (Allium schoenoprasum)
| Arpagicul era folosit crud de grecii antici, la gatit si vindecare. In Evul Mediu, era prescris pentru melancolie si se folosea in ritualuri de exorcism. Planta se spune ca ajuta la invingerea obiceiurilor negative si ca protejeaza persoana de tentatii rele. Cercetarile stiintifice au aratat ca arpagicul stimuleaza metabolismul grasimilor in corp si reduce colesterolul. [Foc +++] |
CORIANDRUL (Coriandrum sativum)
| Coriandrul ii indeamna pe oameni sa se indragosteasca, si semintele pisate, amestecate in vin rosu, dau o puternica potiune de iubire. Mincat crud, coriandrul este un stimulent care se spune ca sporeste inteligenta. Contine si un diuretic care reduce presiunea sanguina si imblinzeste durerile de cap. [Foc ++] |
SCORTISOARA (Cinnamomum zeylanicum)
| Scortisoara provine din coaja aromata a unui arbore din familia dafinului, si se spune ca sporeste spiritualitatea si viziunea psihica prin stimularea chakrei Coroanei. Arborele trebuie sa creasca vreme de 8 ani pentru ca scoarta lui sa fie suficient de matura ca sa poata fi recoltata. Uleiul de scortisoara era folosit de egipteni in procesul de mumificare, si era aplicat ca ulei sfint in vechile ritualuri ebraice. Scortisoara era consacrata si zeului grec al extazului, Dionyssos. Cind este arsa pentru aroma sau cind este adaugata in hrana, scortisoara ridica energia spirituala la un nivel mai inalt. Mirodenia este recunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice si este folosita ca antiseptic si contra durerilor. Se mai stie ca opreste diareea, reduce presiunea sanguina si sporeste secretia de insulina. [Foc +++] |
TRIFOIUL (Trifolium)
| Trifoiul este o iarba de cimp cu gust astringent, adaugata adesea in salate. Trifoiul rosu da un ceai placut la gust, care calmeaza nervii si fortifica singele. Unele studii sugereaza ca trifoiul incetineste cresterile canceroase. [Pamint +] |
CUISOARELE (Eugenia caryophyllata)
| Cuisoarele sunt mugurii uscati ai unui arbore de coasta. Sunt folosite pentru a atrage dragostea si banii, si pentru protectie psihica. Chinezii le numeau "limbi de pasari", iar europenii le denumeau "graunte din paradis". Cuisoarele, se spune, te ajuta sa penetrezi valul iluziei, iar romanii le ardeau ca pe tamiie pentru a-i opri pe altii sa minta si sa birfeasca despre ei. Cuisoarele erau folosite in Evul Mediu pentru a se combate ciuma si pentru a vindeca impotenta, iar azi herbalistii le prescriu ca un leac natural contra durerii si ca agent antiinflamator. [Foc +++] |
CACAO (Theobroma cacao)
| Cacao - aceasta pulbere este obtinuta din semintele uscate, semifermentate, ale arborelui de cacao. Semintele sunt uscate si prajite pentru a se obtine ciocolata. Mayasii si aztecii credeau ca bautura era de origine divina, si o beau cu un deosebit respect. De fapt, semintele arborelui de cacao erau atit de pretuite incit mayasii le foloseau ca moneda de schimb. Ciocolata ridica nivelul energiei emotionale si induce sentimente extatice de iubire prin stimularea chakrei Inimii. Aceasta credinta este la originea obiceiului de a se darui cutii de ciocolata femeilor pentru a li se cistiga favorurile. Roscova este o saminta naturala a unui arbore, care este prajita, uscata si folosita ca un substitut al ciocolatei. Roscova mentine sanatatea si protejeaza contra fortelor rele. [Foc ++] |
NUCA DE COCOS
| Nuca de cocos a fost folosita, de mult timp, in ritualuri de castitate si purificare, si multe popoare din Pacific atirna nuci de cocos in casele lor pentru protectie. Consumul miezului nucii de cocos se spune ca sporeste diversitatea si te deschide catre influentele spirituale pozitive. Laptele de cocos era dedicat zeitei grecesti a intelepciunii (Atena), ca si lui Ganimede, tinarul paharnic al zeilor. [Apa ++] |
CAFEAUA
| Cafeaua a fost bauta ca tonic in tarile arabe inca de prin anul 800 AD. Bautura adauga hranei energie si acuitate mentala, si previne supraalimentarea. In Constantinopole, cafeaua se credea ca ii face pe oameni atit de limpezi la minte, incit cirmuitorii totalitari au interzis consumul ei, si chiar si in timpurile moderne cafenelele sunt asociate cu gindirea libera si cu ginditorii radicali. [Foc +++] |
luni, 24 august 2009
Cultura gastronomica
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Mai intii respectele me le pentru Domnul Oreste!
RăspundețiȘtergereAs vrea cu permisiunea d-voastra sa sugerez o corectare in ceea ce priveste nucsoara al carei den stiint este "Myristica Fragrance".Cardamomul ,avind den stiintifica "Elettaria Cardamomum"este acea planta sau acele seminte care se macina si se adauga in cafeaua arabeasca(cea care se consuma zilnic in tarile arabe)conferindu-i acel gust si miros specific.As vrea sa-ti multumesc pe aceasta cale pentru munca si calitatea informatiei pe care ne-o oferi pe blogurile tale!As vrea sa-ti atrag atentia asupra unei categorii de cititori care traim in strainatate si ducem o lipsa acuta de carti in Limba Romana.Bloguri precum al tau ne ajuta intr-un fel sa suplinim aceasta lipsa!
foarte interesant
RăspundețiȘtergereSarbatori frumoase si linistite, care sa va umple sufletul de bucurie, incredere, speranta si iubire!
RăspundețiȘtergeream si eu o intrebare pt dl Oreste..nu stiu de ce dar am un vis care mi se repeta de ceva ani.am citit despre cirese si mi-am adus aminte de acest vis in care de fiecare data imi apare un cires in mijlocul curtii in care am copilarit(acum mam mutat)din care eu mananc cu foarte mare pofta .ciresele sunt atat de carnoase si au o culoare undeva intre galben si rosu,nefiind coapte in totalitate.nu stiu daca merita vreo impotanta visul dar faptul ca mi se repeta , ma gandeam ca poate imi puteti spune ceva.mersi
RăspundețiȘtergereM-am gandit ca osa-ti placa si tie informatiile astea: http://altamed.wordpress.com/articole-de-la-dr-marginean/ :)
RăspundețiȘtergereFoarte bun postul, chiar nu stiam despre multe dintre acestea, de exemplu anghinarele, auzisem de ele dar nu stiam ce sunt efectiv. Multumesc pentru acest post folositor.
RăspundețiȘtergereSuper tare , geial :) !!!
RăspundețiȘtergere